27Mart2019
Danas je u Sava centru u Beogradu održana 6. Biznis konferencija „Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona-TIL 2019” uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, generalno pokroviteljstvo svetskog lidera u medjunarodnom brodskom transportu, kineskog nacionalnog giganta kompanije COSCO Shipping i u organizaciji kompanije Mass Media International.

Nastavljajući uspešnu tradiciju, i ovu šestu godinu za redom, TIL je bio fokusiran na poslovne interese učesnika, kreiran kao odlična platforma za konstruktivan biznis networking i potvrdjen kao mesto okupljanja lidera.

Na 6. Biznis konferenciji “TIL 2019 We Deliver Value COSCO Shipping” je učestvovalo preko 400 učesnika, donosioca odluka iz više od 150 vodećih kompanija iz ključnih industrija transporta i logistike JIE, Dunavskog regiona,EU, Kine, Rusije, Azerbejdžana, Turske… i relevantnih državnih institucija.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović je izjavila, na otvaranju šeste po redu konferencije „Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona“, da je infrastruktura najvažnija oblast u razvoju srpske ekonomije.

Ona je istakla da ove godine počinje novi investicioni ciklus u oblasti infrastrukture vredan 5,5 milijardi evra. Napravljeni su ozbiljni iskoraci u putnoj infrastrukturi, železnici, vazdušnom saobraćaju, čime je Srbija postala ozbiljan partner u ovom delu Evrope.

Ministarka Mihajlović je objasnila da Srbija radi na tome da sa svim susedima napravi po jedan granični prelaz, ali da se taj proces brže odvija sa zemljama koje nisu članice EU, nego sa njenim članicama.

Za podizanje konkurentnosti važni su, ne samo izgradnja novih puteva i obnova pruga, već i uklanjanje nefizičkih barijera, koje utiču sa 30 do 40 odsto na troškove koji se pojavljuju u transportu i logistici, navela je ministarka. Ona je naglasila da Srbija realizuje svoje strateške ciljeve, a da vrednost investicija raste iz godine u godinu.

Ministarka Mihajlović je pozvala zainteresovane kompanije da ulažu u Srbiju, da dođu i razgovaraju o novim projektima, ističući da konferenciji prisustvuju kompanije koje već učestvuju, ili su potencijalni učestici na projektima u našoj zemlji, kao i predstavnici međunarodnih finansijskoh institucija.

U toku dana učesnici su imali priliku da čuju preko 30 eminentnih govornika na teme: “Digitalizacija i automatizacija određuju budućnost transporta i logistike”, „Transportna infrastruktura Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona“, “Razvoj multimodalne infrastrukture u Srbiji, buduće strategije i izazovi”, “Komparativne prednosti vazdušnog, brodskog i železničkog kargo transporta i vezanih servisa”, „Unapređenje drumskog transporta i optimizacija logističkih usluga u skladu sa zahtevima tržišta“.

Takođe, izrazito veliko interesovanje vladalo je za B2B sastanke, što je potvrđeno kroz preko 270 održanih pojedinačnih sastanaka u toku dana.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije je bilo domaćin okruglog stola “Izgradnja železničkih i drumskih koridora – efekti investicija na unapređenje teretnog transporta”.

TIL 2019 je tradicionalno završen svečanom dodelom nagrada Brand Leader Award.
Biznis ličnost Jugoistočne Evrope u oblasti transporta i logistike je Dragan Simović, direktor Gebrüder Weiss Srbija. Za izuzetan lični doprinos u razvoju transportnog tržišta Jugoistočne Evrope nagradu je primio gospodin Gordan Žurga, direktor HŽ Cargo Hrvatska.

Kompanija Dragon Maritime Group As Agent of COSCO Shipping Lines Co, generalni pokrovitelj TIL 2019, je dodelio nagradu kompaniji Nelt Co d.o.o. Beograd za izuzetnu saradnju i doprinos u razvoju projekta "Jedan pojas-jedan put".

Takođe, Brand Leader Award 2019 su primili: Kineska poslovna asocijacija za Jugoistočnu Evropu CSEBA, Poslovno udruženje za drumski saobraćaj „Srbijatransport“, Telekom Srbija a.d. Beograd, “AzVirt” LLC Azerbejdžan, Ball Packaging Europe Belgrade Ltd., TAV Airports Holding, Thessaloniki Port Authority SA, Slovenske železnice SŽ-Tovorni promet, d. o. o., DHL International Beograd d.o.o., Luka Bar, Opština Pećinci, Željeznička Infrastruktura Crne Gore - AD Podgorica, Manšped d.o.o., Rijeka, AD Port of Adria - Bar , Standard Logistic d.o.o. Beograd, Zebra Technologies d.o.o., Adriatic Gate Hrvatska, Luka Koper Slovenija.

Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije

“Uvažavajući put evrointegracija, Republika Srbija je uskladila svoj razvoj zajedničkim standardima prostora Evrope i time omogućila ostvarivanje efikasne veze kako unutar evropskog kontinenta tako i sa Bliskim Istokom.

S tim u vezi, u cilju povećanja standarda građana i mobilnosti, Srbija ima za cilj povezivanje sa svim susednim prestonicama, a da pri tom ispuni kriterijum da vreme putovanja ne bude duže od 3 do 4 sata. Koridori 10 i E-763 (Koridor 11) u tom smislu predstavljaju najvažnije transportne pravce u zemlji.

Ulaganje u infrastrukturu predstavlja pokretač ekonomije u trenutku realizacije projekata, jer angažuje veliku radnu snagu svih struktura i veliku količinu sirovina i opreme. Njeni efekti su dalekosežni, jer pospešuje razvoj privrede na lokalnom nivou.

Kada je železnička infrastruktura u pitanju, osim ulaganja u modernizaciju železničke pruge od Beograda do Subotice za brzine do 200 km/h i ostalih deonica na Koridoru 10, poseban akcenat upravljač železničke infrastrukture daje i na regionalne pruge. Samo tokom prošle godine rekonstruisano je oko 276 km železničke infrastrukture, a ove godine planiran je nastavak radova ukupne dužine oko 320 km.

Srbija ulazi u novi investicioni ciklus. Planiran nivo ulaganja u 2019. godini u putnu, železničku, vodnu i vazdušnu transportnu infrastrukturu dostiže vrednost od oko 5 milijardi evra.”

Erich P. Cossutta, Predsednik Dragon Maritime Group As Agent of COSCO Shipping Lines Co

“Danas i ovde slobodan sam da tvrdim da projekat "Jedan put, jedan pojas" predstavlja infrastrukturni poduhvat od najveće važnosti za celokupno čovečanstvo. Nazvan još i "novi Put svile", ovaj poduhvat ima cilj da ujedini dva sveta, od dalekog Istoka pa sve do krajnjeg zapada Evrope.

U izgradnju "Jednog pojasa, Jednog puta" Peking je u ovom trenutku spreman da uloži milijarde dolara za kompletnu infrastrukturu drumskog, železničkog, pomorskog i rečnog saobraćaja.

Cosco je još 2009. godine uvideo potencijal efikasnog saobraćajnog povezivanja dalekog Istoka i Evrope, a Beograd ne samo kao čvorište na kopnu već i kao, kako ih mi u Cosco-u zovemo, "suvu luku" koja može da preusmeri robu preko velikih reka koje protiču kroz srpsku prestonicu.

Vlada Republike Srbije je promptno prepoznala stratešku važnost ovog projekta i pružila svesrdnu podršku nama iz Dragon Maritime-a i Cosco-a. Ta podrška odražava veliko prijateljstvo između Kine i Srbije, dve zemlje i dva naroda, ali i između dva predsednika, Si Đinpinga i Aleksandra Vučića.

Cosco i Dragon Maritime zahvalni su za konkretnu i stalnu podršku, zbog čega bih lično želeo da se zahvalim premijerki Ani Brnabić i ministarki građevinarstva Zorani Mihajlović, jer su bile izuzetno odlučne i njihov doprinos je, zaista, nemerljiv. Želeo bih da istaknem da ministarka Zorana Mihajlović, uz veliku energiju koja je odlikuje, nadgleda realizaciju prave revolucionarne nacionalne transportne mreže koja je omogućena zahvaljujući pomoći prijatelja kao što su Kina, Rusija i Evropska unija.

Za ostvarenje cilja kome smo apsolutno posvećeni potrebna nam je podrška država u regionu, ostvarena kroz modernizaciju carinskog i transportnog sistema koji sada prečesto dovodi do gubljenja vremena dobijenog u prethodnom prevozu. U eri “blockchain” tehnologije ne možemo se više oslanjati na pečate na hartiji i često čak i najefikasniji sistemi intermodalnog transporta bivaju usporeni usled zastarele birokratije. Jer, treba shvatiti da projekat "Jedan put, jedan pojas" ne poznaje granice zbog čega su potrebne odluke na najvišem političkom nivou.

Cosco je sada prisutan u skoro svim jadranskim lukama šireći se i na kopno, otkrivajući nove puteve transporta svoje robe. Zato je infrastruktura značajna koliko i logistika koja, sa svoje strane, mora da zna kako da iskoristi infrastrukturu.”
Hrvatski prijevoznik
Logistika i transport