20Mart2013
Regionalna konferencija o bezbednom i profitabilnom
investiranju u energetiku
BALKAN – NOVI EVROPSKI IZVOR ENERGIJE
O konferenciji
10. Regionalna konferencija o bezbednom i profitabilnom investiranju u energetiku
„BALKAN – NOVI EVROPSKI IZVOR ENERGIJE“
Beograd, Sava Centar - 20. mart 2013.

Energetika je privredna delatnost budućnosti i osnova globalnog privrednog razvoja. Korišćenje novih mogućnosti i optimizacija postojećih su prioriteti sa kojima se savremeni svet suočava. Omogućiti siguran pristup energiji, odnosno bezbednu investiciju u energetiku koja će dugoročno obezbediti rast privrednih aktivnosti i konkurentnost na svetskom tržištu, je neminovnost održivog razvoja i privrednog rasta te je od najvišeg interesa za ceo region Balkana.

Energetski bilans može se uravnotežiti, sa jedne strane efikasnijom potrošnjom, a sa druge efikasnom proizvodnjom dovoljne količine energije, pri čemu je od strateškog značaja identifikovati što više sopstvenih resursa.

Deseta Regionalna konferencija o bezbednom i profitabilnom investiranju u energetiku „BALKAN – NOVI EVROPSKI IZVOR ENERGIJE“ će biti usmerena ka investitorima i korisnicima, gde je akcenat stavljen na obezbeđivanje uslova za sigurne investicije i ima za cilj da temeljno razmotri elemente finansiranja energetskih projekata, uključujući analize stanja, prednosti i eventualnih poboljšanja u investicionom postupku. Potencijalne mogućnosti i rizici za energetski biznis regiona Balkana će predstaviti vodeći medjunarodni eksperti i to na primerima i iskustvima iz prakse i uspešno realizovanim investicionim poduhvatima. Konferencija ima za cilj i da ukaže na pregled budućih projekata iz oblasti gasa i struje, infrastrukture, vetra, solarne energije, hidro energije, biomase i alternativnih izvora energije.

Na predstojećoj Konferenciji se očekuje preko 400 učesnika među kojima će biti prisutni visoki predstavnici institucija iz Evropske unije, Rusije, Kine, ministri resornih ministarstava zemalja Regiona, preko 50 kompanija koje su najznačajniji nosioci razvoja različitih oblasti energetike, IT, kao i finansijskog sektora i vodeći regionalni mediji.

Oni će u okviru kjučnih tema vezanih za budućnost energetike u Regionu pružiti podršku i iz svog praktičnog iskustva dati predloge i smernice za realnu perspektivu i dalji razvoj energetskog sektora, podstaknuti nove poslovne prilike koje bi usmerile investicije u preko potrebne i atraktivne projekte i obezbedile konkurentnost energetskog tržišta Regiona.

 • Analize uopštenog stanja tržišnih kretanja i budući trendovi
 • Regionalno tržište energijom
 • Unapredjenje zakonske regulative na lokalnom i regionalnom nivou
 • Stvaranje održive energetske budućnosti za investiranje i uticaj Treceg EU Energetskog Paketa
 • Izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih energetskih postrojenja
 • Uloga energetske efikasnosti u Regionu
 • Izazovi i teškoće pri stvaranju integrisane distributivne i elektronske mreže, budući modeli optimizacije i upravljanja mrežom
 • Budućnost gasa i povezanih infrastruktura
 • Preraspodela javnih i privatnih finansijskih resursa
 • Mogući izvori finansiranja, investiciona partnerstva, koncesioni odnosi
 • Mobilisanje privatnog sektora finansiranja i razumevanje rizika
 • Obnovljivi izvori energije: projekti u biomasi, biogasu, vetru, hidro i solaru

Pozivamo Vas da nam se pridružite u nastojanju da 10. Regionalna konferencija o bezbednom i profitabilnom investiranju u energetiku “BALKAN – NOVI EVROPSKI IZVOR ENERGIJE“ proizvede konkretne zaključke i podstakne operativne aktivnosti u daljoj mobilizaciji velikih prirodnih resursa u cilju razvoja i konkurentnosti energetskog tržišta Regiona.